Bøkene

De syv magiske bøkene som gjorde oss alle til Harry Potter fans – med mindre du ble frelst av filmene – som er også helt greit. Men de fleste av oss hadde våre møter med Harry Potter før det i det hele tatt fantes noen film. Det var de viskende stemmene om den nye boken, den eventyrlige boken om den utilpassede og mobbede gutten (inkludert av hans egne familie) som vår vite han han er spesiell, har magiske krefter og på mange måter blir en helt i hans egne historie.

 

Men bok en er ikke klisjefull som det kanskje høres ut. I stedet blir du presentert for en magisk verden, og fantastiske personer vi elsker til den dag i dag. Personer som kun eksisterer på papiret (og på film), men som føltes så levende for oss. Det var ingen action-bok, det var en bok om vidundre – og slik fortsatte det.

 

Men noe interessant skjedde. Fra bok til bok vokse vi opp med menneskene vi leste opp. Spesielt for oss på nesten samme alder var dette en utrolig opplevelse. Samtidig som du vokste opp gjorde Harry, Hermine, Ron og resten av gjengen det samme. Problemene forandret seg, og det samme gjorde atmosfæren. Sakte, men sikkert, ble historien mer og mer voksen – og følelsene ble sterkere og sterkere.

 

Magien til bokserien var at den virkelig klarte dette, uten å slutte å være Harry Potter. Det var bare at Harry alltid ble et år eldre. Jeg er på mange måter glad for at det morbide, slik som døden til personer vi virkelig kjente og likte ikke begynte å sige frem før bok fire. Dette var det virkelige vendepunktet.

 

Det hadde vært spenning før dette. Skumle paragrafer. Tider da hjertene til oss lesere bare stoppet. Men det var fra bok fire at hjertene våre begynte å knuses. At vi mistet flere og flere som betydde så, så mye for oss. Spesielt den siste boken. Den siste boken fikk tårene til å komme – så mange ganger.

 

Men det var fremdeles noe fantastisk å sitte igjen med etter at alle syv bøkene var godt lest – og lest igjen. Kunnskapen om at vi hadde tatt del i Harry, Hermine og Ron sine liv – og så mange andre liv. Følelsene vi hadde av å se dem gro, se dem bli voksne, se dem være akkurat der bøkene slutter. Denne følelsen er til i dag fantastisk.